Reklama
  • Poniedziałek, 11 lipca 2016 (08:00)

    Jak dbać o higienę podczas wakacji

Na co dzień przestrzegasz podstawowych zasad higieny – nie zapominaj o nich podczas wakacyjnych wyjazdów.

Szczepienia

Niektóre państwa wymagają od turystów szczepień na pewne choroby. Mogą to być na przykład żółta febra czy zakażenia meningokokowe (szczególnie w Afryce).

Nawet jeśli nie ma formalnych wymogów, warto zadbać o taką ochronę dla własnego bezpieczeństwa. Sprawdź, jakie szczepienia zaleca się przed wyjazdem do kraju, do którego się wybierasz.

Reklama

Mogą to być szczepionki przeciw błonicy, tężcowi, durowi brzusznemu, WZW typu A i B, cholerze, wściekliźnie czy kleszczowemu zapaleniu mózgu.

Drobnoustroje to zupełnie naturalni „mieszkańcy” naszych ciał. Flora bakteryjna zdrowego człowieka waży łącznie nawet do dwóch kilogramów! Jednak istnieją też bakterie, które powodują ciężkie choroby. W podobny sposób zagrażają nam wirusy. Najczęściej nieświadomie sami zapraszamy tych niebezpiecznych gości do naszych organizmów. Jak tego uniknąć?

1. Mycie rąk to podstawa

Dotykamy różnych przedmiotów: poręczy, klamek, klawiatury komputera. By „złapać” jakiegoś mikroba, wystarczy mimochodem przyłożyć dłoń do ust. Myj ręce co kilka godzin i koniecznie bezpośrednio przed jedzeniem. W obcych miejscach używaj tylko mydła w płynie.

Kostki zwilżone wodą i dotykane przez wiele rąk są prawdziwym rezerwuarem bakterii. To samo z ręcznikami: korzystaj wyłącznie z tych jednorazowych – nigdy z tkaniny, wiszących w publicznych toaletach i używanych przez różne osoby. W podróży zawsze miej przy sobie płyn antybakteryjny i nawilżane chusteczki.

2. Pasażerowie na gapę na owocach

Pachnące, kupione na straganie, kuszą, by schrupać je od razu. Lecz zanim to zrobisz, porządnie umyj je pod bieżącą wodą. Mogą się na nich znajdować uczulające pestycydy i zarazki przenoszone na dłoniach czy przez muchy, które siadają na wszystkim. Wystrzegaj się kupowanych malin czy jeżyn. Po umyciu tracą smak, a nie warto ryzykować jedzenia ich bez opłukania. Chyba że zerwiesz je prosto z krzaka.

3. Bezpieczna żywność

Tę, która szybko się psuje, zawsze trzymaj w lodówce. Każdą przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. W gorące dni rób zakupy tylko wcześnie rano. Wtedy produkty są świeże i nie mają za sobą wielu godzin w wysokiej temperaturze. Przed użyciem jajek myj i wyparzaj ich skorupki. Unikaj surowych ryb i krwistych mięs.

4. Ostrożnie w środkach komunikacji

W pociągach i autokarach nigdy nie pij wody z kranu w toalecie – nie jest to woda bieżąca. Zbiorniki napełnia się na postojach co kilka godzin – w tym czasie mogą się tam rozwijać bakterie i dostawać zanieczyszczenia. Nie używaj jej też do mycia zębów ani owoców. W tym celu najlepiej sięgnij po wodę mineralną w butelce.

Po każdym skorzystaniu z toalety przetrzyj dłonie preparatem antybakteryjnym. Korzystając z toalet publicznych, nie siadaj bezpośrednio na desce.

Kup specjalne higieniczne nakładki, które będą Cię chronić od bezpośredniego kontaktu z obecnymi na niej bakteriami czy grzybami. Możesz też wyłożyć deskę papierem toaletowym. Ważne, żeby przedtem była sucha!

5. W podróży – tylko woda w butelkach

Na wycieczce, szczególnie w egzotycznych krajach, unikaj picia wody z kranów i wodopojów. Mogą być zakażone bakteriami. Kupuj wodę mineralną butelkowaną, najlepiej w małych butelkach, które będziesz w stanie od razu opróżnić.

Jeśli na kilka godzin pozostawisz wodę w otwartej butelce, mogą się w niej namnożyć bakterie, które połkniesz wraz z kolejnym łykiem. Unikaj też picia w restauracjach napojów z lodem.

Kostki są często robione z miejscowej wody z kranu. Tubylcy są uodpornieni na ewentualnie zawarte w niej bakterie – Tobie mogą one jednak zagrażać.

Dr Marian Urbański, gastrolog

Raz rozmrożonej żywności nie zamrażaj ponownie. Spożywanie powtórnie zamrożonych produktów grozi zatruciem. Niska temperatura nie zabija bowiem mikrobów, a tylko hamuje ich rozwój, który podczas rozmrażania intensywnie przyspiesza. Zamrażając ponownie ten sam produkt, powodujemy, że przy kolejnym rozmrażaniu ilość bakterii przekroczy bezpieczną dla człowieka normę.

PAMIĘTAJ! W domu wystarczy umyć owoce pod bieżącą wodą. W podróży lepiej używać do tego wody butelkowanej!

Na żywo

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.